SOCZEWICA ŻÓŁTA 5 kg
Składniki: Soczewica żółta
Soczewica to roślina należąca do grupy strączkowych. Pochodzi głównie z terenów Azji, Indii oraz Kanady. W dawnych czasach była ceniona przez Egipcjan, gdyż była ich głównym i podstawowym posiłkiem. Swoją sławę zawdzięcza dużej zawartości cynku, wapnia i potasu. Cechuje ją również wysoka zawartość błonnika. Żółta soczewica powstaje przez obranie z powłoki soczewicy zielonej, nie nadaje się do kiełkowania, jest bardzo delikatna do gotowania, rozpuszcza się.
Dlaczego warto jeść soczewicę żółtą?
- Wysoka zawartość błonnika i białka.
- Wspomaga układ metaboliczny.
- Wysoka zawartość skrobi.
- Zawiera kwas foliowy, fosfor i wapń.
Jak przygotować soczewicę żółtą?
- Opłukać pod bieżącą wodą.
- Dobrać odpowiednie proporcje 1:2 (1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody).
- Nie gotować dłużej niż 15 minut.
Zastosowanie:
- hummus;
- dodatek do dań z sosów;
- dodatek do zup;
- do kiełkowania.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1932 kJ / 459 kcal
Tłuszcz 1.4 g
w tym kwasy nasycone 0.2 g
Węglowodany 74 g
w tym cukry 3g
Białko 23 g
Sól 0.02 g
Kraj pochodzenia: Kanada
Masa netto: 5 kg
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu