Składnikiem znajdującym powszechne zastosowanie w kuchni jest chlorek sodu. W sklepie internetowym ze zdrową żywnością Natural Expert oferujemy duży wybór produktów, które wzbogacą smak niejednej potrawy. Wśród nich znajduje się m.in. różowa sól himalajska, morska włoska, a także biała peklowa, która służy głównie jako środek do wędzenia oraz konserwowania mięs. Każda z nich stanowi bogate źródło wielu mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak magnez, jod, żelazo, cynk oraz wapń.
Zawarty w tym produkcie chlorek sodu jest jedną z substancji potrzebnych człowiekowi do funkcjonowania. Jego zadaniem w ludzkim organizmie jest m.in. przenoszenie sygnałów nerwowych oraz zapewnienie właściwej pracy mięśni. Na rynku można znaleźć różne rodzaje soli: różową himalajską, morską włoską, a także tradycyjną białą peklową, która pozwala na ograniczenie rozwoju bakterii poprzez wyciąganie wody z mięsa. Wszystkie są odpowiednie do codziennego stosowania w kuchni. Można ich używać do przyprawiania zup, sosów, makaronów oraz kiszonek.
Zdrowa naturalna sól, biała peklowa, morska włoska, czy różowa himalajska, charakteryzuje się niskim stopniem przetworzenia oraz brakiem zbędnych dodatków. Oznacza to, że nie zawiera w swoim składzie konserwantów oraz przeciwzbrylaczy, które są dodawane do produktów spożywczych w celu zachowania ich sypkości i zapobiegania sklejaniu się w większe bryły.
Pochodzi z czasów ery jurajskiej, a poza chlorkiem sodu zawiera wiele pierwiastków śladowych potrzebnych człowiekowi do utrzymania zdrowia. Naturalna sól - morska, włoska oraz różowa, himalajska - jest uważana za najczystszą na świecie. Tę ostatnią wydobywa się ręcznie u podnóża Himalajów. Jej smak jest bardzo delikatny w odróżnieniu od białych peklowych substancji konserwujących. Można ją dodawać nie tylko do zup czy sosów, ale także do surowych warzyw, ryb czy tatara. Dobrze komponuje się także z sałatkami, mięsami oraz kaszami.
Poza różowymi mieszankami himalajskimi w sklepie internetowym Natural Expert znajduje się zdrowa sól morska włoska, która wyróżnia się czystością i postacią wolną od dodatków chemicznych. Jest otrzymywana poprzez odparowywanie słonych mórz i jezior. Może stanowić zamiennik białego peklowego chlorku sodu. Dzięki temu, że nie jest poddawana procesowi rafinacji, zachowuje w sobie wszystkie najcenniejsze składniki. Doskonale sprawdzi się dla wszystkich, którzy preferują naturalny charakter potraw.