wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » BAKALIE (suszone owoce i orzechy)2 » FIGI SUSZONE 200g
FIGI SUSZONE 200gFIGI SUSZONE 200gFIGI SUSZONE 200g
FIGI SUSZONE 200gFIGI SUSZONE 200gFIGI SUSZONE 200g

FIGI SUSZONE 200g

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 12,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier - 13,00 zł
InPost Paczkomaty24 - 12,00 zł
Kurier zagraniczny - 118,00 zł
Odbiór osobisty Białystok - 0,00 zł

Kod EAN: 5902666904782

Cena: 7,27 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Często zadawane pytania
  • Recenzje produktu (0)

Figi suszone tureckie to owoce zdrowe i smaczne.

Masa netto: 
200 g

Można jeść je same, lub jako składnik wielu potraw: sałatek, deserów, ciast. Dodaje się je do owsianki, musli czy kompotu. Robi się z nich wino i nalewki. Stanowią idealny dodatek do wieprzowiny i dziczyzny.

Owoce te cenione są przede wszystkim za wysoką zawartość wielu ważnych dla organizmu pierwiastków, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego, nerwowego i hormonalnego.
Do swojej diety suszone figi powinny włączyć osoby palące papierosy, nadużywające alkoholu, prowadzące siedzący tryb życia, kobiety po menopauzie, osoby starsze, małe dzieci czy te z niedoborem witaminy D, która wzmacnia kości i zęby.

 

Zjadając 100 g suszonych fig dostarczamy organizmowi aż:

  • 200 mg wapnia, czyli tyle ile jest w szklance mleka. A przecież wapń ma bardzo dobroczynny wpływ na zęby i kości, jak również zapobiega osteoporozie.
  • 13 g błonnika, co pokrywa około 50% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten dobroczynny pierwiastek. Pobudza on pracę jelit, dlatego powinny je jeść osoby cierpiące na zaparcia, czy dolegliwości jelitowe. Błonnik również wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi, co zapobiega miażdżycy i chorobom serca.
  • 938 mg potasu, który obniża ciśnienie krwi, kontroluje pracę nerek i reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, bez których nie mógłby on prawidłowo funkcjonować. Dlatego osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym powinny sięgnąć po te owoce.

alt


Ponad to figi zawierają:

Witaminę C, która wzmacnia i poprawia odporność organizmu,

Witaminę B1, która wpływa na prawidłową pracę mięśni, funkcjonowanie układu nerwowego, jak również gojenie się ran i odczuwanie bólu,

Witaminę B2, która jest niezmiernie potrzebna do tworzenia czerwonych płytek krwi i oddychania międzykomórkowego

Witaminę B6, która szczególnie polecana jest w depresji, nadmiernym zmęczeniu i irytacji, epilepsji, kamieniach nerkowych, anemii opornej na leczenie żelazem oraz przy stosowaniu doustnych środków antykoncepcyjnych.

Witaminę PP, która utrzymuje skórę w dobrej kondycji, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie nerwów i przewodu pokarmowego.

Prowitaminę A, bez której udziału niemożliwy byłby metabolizm białek i hormonów steroidowych.

Najlepsze są te, które pokrywa biały, równomierny nalot. Nie jest to oznaka pleśni, lecz wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste.

Co to znaczy niepasteryzowane?
Często pasteryzujemy swoje słoiki z domowymi konfiturami. Wiemy, że to sposób na wekowanie i ochronę zawartości przed bakteriami.
Pasteryzowanie jednak bardzo często wykorzystują na bardzo dużą skalę producenci orzechów. Stosują swoje wielkie piece nie tylko do zabicia bakterii, ale także drobnoustrojów, i wypalają wręcz też inne zanieczyszczenia zebrane razem z orzechami. Jeśli chodzi o np. migdały, -zmieniają one swoją zawartość witamin (które jak wiemy -ciepła się boją) ale bardziej szkodliwe dla nich i innych orzechów jest to, że pasteryzacja zamienia korzystne dla organizmu zawarte w nich oleje na mniej bogate w wartości a sporadycznie nawet na szkodliwe dla naszego zdrowia. 
Z praktycznie każdego rodzaju orzechów, powstają niezwykle wartościowe zdrowotnie -oleje tłoczone na zimno. 
Z orzechów pasteryzowanych, tłocząc najlepszymi dostępnymi metodami powstają tylko oleje kosmetyczne. 
Pasteryzacja jest dobra w wielu dziedzinach naszego życia, np w sokach, czy przetworach bez cukrowych. Należy unikać tego typu zwrotu przy orzechach, ponieważ służy tylko szybkiemu i taniemu pozbyciu się wielu problemów ich producentom. Konsumenci orzechów pasteryzowanych zadowoleni ze smaku, często nie zdają sobie sprawy o ich zubożałych wartościach.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.