ŻURAWINA LIOFILIZOWANA POŁÓWKI 50g
Składniki: Liofilizowana żurawina w połówkach 100%
Liofilizacja to suszenie poprzez wymrażanie wody, owoce poddane temu procesowi w pełni zachowują wszystkie wartości odżywcze, zapach, smak, witaminy oraz minerały a ponadto wykazują wysoką przyswajalność.
Żurawina liofilizowana w porównaniu do suszonej jest mniej kaloryczna i zdrowsza. Sama w sobie cechuje się dużą zawartością witamin, błonnika oraz soli mineralnych, a jej owoce mają słodko-cierpki smak. Idealnie pasuje jako dodatek do owsianek, tortów oraz koktajlu.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- wartość energetyczna 1378 kJ / 329 kcal
- tłuszcz 3,3 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone <0,1 g
- węglowodany 55 g
- w tym cukry 29 g
- błonnik 34 g
- białko 2,9 g
- sól 0,04 g
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: 50 g
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu
- wartość energetyczna 0 kcal - tłuszczw tym kwasy tłuszczowe nasycone - węgl
Co to znaczy niepasteryzowane?
Często pasteryzujemy swoje słoiki z domowymi konfiturami. Wiemy, że to sposób na wekowanie i ochronę zawartości przed bakteriami.
Pasteryzowanie jednak bardzo często wykorzystują na bardzo dużą skalę producenci orzechów. Stosują swoje wielkie piece nie tylko do zabicia bakterii, ale także drobnoustrojów, i wypalają wręcz też inne zanieczyszczenia zebrane razem z orzechami. Jeśli chodzi o np. migdały, -zmieniają one swoją zawartość witamin (które jak wiemy -ciepła się boją) ale bardziej szkodliwe dla nich i innych orzechów jest to, że pasteryzacja zamienia korzystne dla organizmu zawarte w nich oleje na mniej bogate w wartości a sporadycznie nawet na szkodliwe dla naszego zdrowia.
Z praktycznie każdego rodzaju orzechów, powstają niezwykle wartościowe zdrowotnie -oleje tłoczone na zimno.
Z orzechów pasteryzowanych, tłocząc najlepszymi dostępnymi metodami powstają tylko oleje kosmetyczne.
Pasteryzacja jest dobra w wielu dziedzinach naszego życia, np w sokach, czy przetworach bez cukrowych. Należy unikać tego typu zwrotu przy orzechach, ponieważ służy tylko szybkiemu i taniemu pozbyciu się wielu problemów ich producentom. Konsumenci orzechów pasteryzowanych zadowoleni ze smaku, często nie zdają sobie sprawy o ich zubożałych wartościach.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.