SOCZEWICA ZIELONA 5 kg
Składniki: Soczewica zielona
Soczewica to roślina należąca do grupy strączkowych. Pochodzi głównie z terenów Azji, Indii oraz Kanady. W dawnych czasach była ceniona przez Egipcjan, gdyż była ich głównym i podstawowym posiłkiem. Swoją sławę zawdzięcza dużej zawartości cynku, wapnia i potasu. Cechuje ją również wysoka zawartość błonnika, który jest w dzisiejszych czasach bardzo ceniony. Soczewica zielona wyróżnia się ostrym smakiem, a do tego lekko chrupiącą konsystencją, gdyż nie jest poddawana obróbce.
Dlaczego warto jeść soczewicę zielona?
- Nie zawiera glutenu.
- Zawiera wysoką ilość żelaza.
- Jest produktem nieoczyszczanym przemysłowo.
Jak gotować soczewicę zielona?
- Dobrać odpowiednie proporcje 1:2 (1 szklanka soczewicy na 2 szklanki wody).
- Do wrzącej wody wrzucić ziarna soczewicy.
- Gotować około 30 minut. (w między czasie można doprawić solą)
Zastosowanie:
- do pasztetów;
- do zup;
- do sałatek.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1333 kJ / 315 kcal
Tłuszcz 1.9 g
w tym kwasy nasycone 0.2 g
Węglowodany 45,7 g
w tym cukry 1.2 g
Białko 24,4 g
Sól 0,03 g
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: 5 kg
Producent: NATURAL EXPERT
P.P.H. Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Informacje o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu