Zalety jedzenia orzechów - które są najzdrowsze?
Autor: Natural Expert
Data dodania: 26-01-2023
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Orzechy to cenne źródło zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu składników odżywczych. Warto na stałe włączyć je do swojej diety i starać się sięgać po nie nawet codziennie.
Podpowiadamy, które z dostępnych gatunków są najbardziej wartościowe dla organizmu. Jeśli do tej pory miałeś wątpliwości, czy lepiej wybrać migdały, czy może nerkowce, przeczytaj nasz artykuł, a wszystko stanie się jasne.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Regularne spożywanie orzechów może przyczynić się do zmniejszenia we krwi poziomu lipidów, w tym również cholesterolu. W rezultacie spada ryzyko wystąpienia wielu chorób układu krążenia. Ponadto przyczyniają się one do obniżenia ciśnienia i spowalniają rozwój cukrzycy. Wspomagają pracę mózgu i umiejętność przyswajania nowych informacji. W ich składzie oprócz sporej ilości białka i węglowodanów znajdziesz nienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole oraz cenne witaminy (między innymi z grupy B), a także minerały, takie jak cynk czy magnez.
Zalecana dzienna porcja orzechów to około 30 g. Warto pilnować tej ilości, ponieważ poza licznymi zaletami, produkty te mają też jedną wadę: sporą kaloryczność. Spożywane regularnie w bardzo dużych porcjach mogą prowadzić do otyłości.
Które orzechy wybierać?
Orzechy różnią się między sobą nie tylko walorami smakowymi, ale i zawartością substancji odżywczych. Za najcenniejsze pod tym względem uznaje się migdały, orzechy włoskie, laskowe oraz nerkowce. Warto sięgnąć również po pistacje i orzechy brazylijskie. W codziennej diecie świetnie sprawdzają się także orzeszki ziemne, zwłaszcza w postaci pasty lub masła, które smakują nawet najmłodszym. Najlepiej jeść poszczególne rodzaje tych wartościowych bakalii naprzemiennie, dbając w ten sposób o różnorodność swoich posiłków i dostarczając sobie całe bogactwo ważnych składników.
Pamiętaj też o tym, że najbardziej wartościowe organizmu są orzechy nieprzetworzone, bez zbędnych dodatków. Zrezygnuj więc z produktów smażonych i solonych czy przekąsek w panierce na rzecz klasycznych migdałów lub nerkowców.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog