wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » BAKALIE (suszone owoce i orzechy)2 » DAKTYLE BEZ PESTEK 1kg
DAKTYLE BEZ PESTEK 1kgDAKTYLE BEZ PESTEK 1kgDAKTYLE BEZ PESTEK 1kg
DAKTYLE BEZ PESTEK 1kgDAKTYLE BEZ PESTEK 1kgDAKTYLE BEZ PESTEK 1kg
Polecamy

DAKTYLE BEZ PESTEK 1kg

DAKTYLE BEZ PESTEK 1kg
Średnia ocena (5/5):
Średnia ocena 5/5
(głosów 2)

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 12,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier - 13,00 zł
InPost Paczkomaty24 - 12,00 zł
Kurier zagraniczny - 118,00 zł
Odbiór osobisty Białystok - 0,00 zł

Kod EAN: 5902666900098

Cena: 10,28 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Często zadawane pytania
  • Recenzje produktu (2)

Daktyle suszone bez pestek bez cukru i bez konserwantów to pyszna przekąska, która nie tylko osładza nam życie, jest również zdrowa i posiada wiele składników odżywczych.

Są znakomitym źródłem energii ze względu na bogactwo cukrów prostych. Dzięki temu chętnie po nie sięgają osoby uprawiające sport. Uzupełniają glikogen w mięśniach i potas, który jest tam tak niezmiernie potrzebny.
Suszone daktyle zawierają sporą dawkę potasu, który reguluje ciśnienie krwi, witaminę PP, która warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu, w szczególności układu nerwowego. A także witaminy B1, B2 i A niezbędną w procesie widzenia i wzmocnienia układu odpornościowego.


Jedząc daktyle zapobiegamy przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, poprawiają one profil lipidowy (cholesterolu), czyli zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.
Dzięki zawartości naturalnych salicylanów posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.
Obecny w daktylach błonnik pokarmowy chroni organizm przed działaniem złego cholesterolu utrudniając jego wchłanianie się.


Powinny je zjadać osoby cierpiące na nadkwasotę, gdyż wykazują właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające kwasy. Po ich zjedzeniu ph soku żołądkowego będzie bardziej zasadowe, co w konsekwencji zmniejszy dolegliwości związane z nadkwaśnością.
Suszone daktyle wskazane są w diecie osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. Są źródłem tryptofanu – aminokwasu, który bierze udział w metabolizmie serotoniny, jej zmniejszona ilość wpływa na nasilenie objawów w zespole jelita drażliwego.

Osoby cierpiące na bezsenność, czy wyczerpane psychicznie również znajdą w nich ukojenie. Daktyle posiadają taurynę- bardzo dobry środek pozwalający bezpiecznie usnąć, mający działanie antydepresyjne. Są źródłem również witamin z grupy B, które przecież są odpowiedzialne za układ nerwowy.

Zastosowanie:

Daktyle suszone jak i inne bakalie niesiarkowane stanowią doskonałą alternatywę zamiast słodkich sztucznych przekąsek.
Najlepiej jeść je bezpośrednio z opakowania, jako słodką przekąskę.
Ponad to są świetnym dodatkiem do ciast, serników, ciasteczek, sałatek, musli, a nawet likierów.

alt





Pochodzenie: 

Iran

Producent:

NATURAL EXPERT - 100% naturalne produkty

Masa netto:

1 kg

Co to znaczy niepasteryzowane?
Często pasteryzujemy swoje słoiki z domowymi konfiturami. Wiemy, że to sposób na wekowanie i ochronę zawartości przed bakteriami.
Pasteryzowanie jednak bardzo często wykorzystują na bardzo dużą skalę producenci orzechów. Stosują swoje wielkie piece nie tylko do zabicia bakterii, ale także drobnoustrojów, i wypalają wręcz też inne zanieczyszczenia zebrane razem z orzechami. Jeśli chodzi o np. migdały, -zmieniają one swoją zawartość witamin (które jak wiemy -ciepła się boją) ale bardziej szkodliwe dla nich i innych orzechów jest to, że pasteryzacja zamienia korzystne dla organizmu zawarte w nich oleje na mniej bogate w wartości a sporadycznie nawet na szkodliwe dla naszego zdrowia. 
Z praktycznie każdego rodzaju orzechów, powstają niezwykle wartościowe zdrowotnie -oleje tłoczone na zimno. 
Z orzechów pasteryzowanych, tłocząc najlepszymi dostępnymi metodami powstają tylko oleje kosmetyczne. 
Pasteryzacja jest dobra w wielu dziedzinach naszego życia, np w sokach, czy przetworach bez cukrowych. Należy unikać tego typu zwrotu przy orzechach, ponieważ służy tylko szybkiemu i taniemu pozbyciu się wielu problemów ich producentom. Konsumenci orzechów pasteryzowanych zadowoleni ze smaku, często nie zdają sobie sprawy o ich zubożałych wartościach.
Autor recenzji: dionizy Ocena produktu: Ocena produktu 5/5 Data napisania recenzji: 13-12-2018
dobra cena
Autor recenzji: Karolaaa Ocena produktu: Ocena produktu 5/5 Data napisania recenzji: 04-05-2018
Bez żadnych opóźnień, kontakt na "+", rzetelne podejście

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.