Suszone śliwki - dlaczego warto je jeść?
Substancje odżywcze, które znajdziemy w suszonych śliwkach
Te owoce są przede wszystkim dobrym źródłem energii – w 100 gramach produktu znajduje się około 69 g gramów cukru i 360 kilokalorii. Te właściwości sprawiają, że suszone śliwki będą dobrą przekąską w ciągu dnia, kiedy potrzebujemy energii. Są także źródłem witamin A, C, E, K oraz z grupy B, co wpływa na ich właściwości antyoksydacyjne. Zawierają również liczne minerały, takie jak potas, magnez, miedź, mangan, wapń, żelazo, cynk i fosfor. Walory smakowe i wykorzystanie suszonych śliwek w kuchni
Wyjątkowy smak suszonych śliwek sprawia, że są one idealnym składnikiem zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw. Są doskonałym składnikiem deserów, takich jak ciasta, lody czy kompoty, a także przekąsek, np. w postaci batoników energetycznych czy musli. Doskonale komponują się z orzechami, serami, mięsem czy warzywami. Suszone śliwki mogą być również wykorzystane jako baza do przygotowania sosów, dressingów czy dipów. Miłośnicy wytrawnych smaków pokochają również wersję wędzoną. Suszone śliwki w occie czy musztardzie mogą stanowić oryginalny dodatek do sałatek czy mięs.
Suszone śliwki na odchudzanie
Te owoce charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego — zawierają ponad 9 g tej substancji na każde 100 g produktu. Oznacza to, że zapewniają sytość na dłużej, a także wspierają nasz organizm w utrzymaniu właściwego metabolizmu. Choć wysoka kaloryczność sprawia, że należy stosować je z umiarem, suszone śliwki na odchudzanie w niewielkich porcjach będą dobrym uzupełnieniem zbilansowanej i różnorodnej diety. Łatwą do przyswojenia wersją tego produktu jest również napój z suszonych śliwek na odchudzanie – przygotowuje się go poprzez namoczenie owoców w wodzie i zblendowanie.
Suszone śliwki — przeciwwskazania i środki ostrożności
Zdrowa dieta powinna być dobrze zbilansowana, różnorodna i przygotowywana z myślą o umiarze. Wysoka zawartość cukrów w tych owocach sprawia, że nie należy spożywać ich w dużych porcjach, ponieważ mogą przyczynić się do przybierania na wadze. Duża dawka błonnika sprawia, że suszone śliwki mają także przeciwwskazania do spożycia — mogą źle wpływać na osoby z problemami z trzustką lub zespołem jelita drażliwego. Spożyte w nadmiarze mogą również spowodować biegunkę. W przypadku wystąpienia niepożądanych objawów po spożyciu suszonych śliwek warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Suszone śliwki to nie tylko smaczny, ale także wartościowy dodatek do naszej diety. Ich wszechstronne zastosowanie w kuchni oraz zawarte w nich substancje odżywcze zdrowotne sprawiają, że warto pamiętać o nich przy przyrządzaniu posiłków, eksperymentując z różnymi przepisami i smakami, o ile pamiętamy o umiarkowanym spożyciu i ewentualnych przeciwwskazaniach. Suszone śliwki w różnych wariantach możesz zamówić w sklepie Natural Expert – zapraszamy do sprawdzenia naszej oferty!

Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog