Dostępność: Dostępny
Czas wysyłki: 24 godziny
Koszt wysyłki: od 14,99 zł
Kod EAN: 5902666907400
SÓL PEKLOWA BIAŁA 500g
Składniki: sól peklowa drobna biała
Sól peklowa to mieszanka soli i substancji konserwującej, nadająca mięsom soczystość oraz różowy kolor, który jest bardzo apetyczny. Służy głównie jako środek do peklowania, wędzenia i konserwowania mięs. Dzięki swoim właściwościom mięso na dłużej zachowuje świeżość, odpowiednią barwę i konsystencję oraz pozwala na ograniczenie rozwoju bakterii poprzez odsączenia wody z mięsa. Dodatkowo warto zauważyć, że z jej dodatkiem dym ulatniający się podczas wędzenia dodaje intensywny aromat i smak wyrobom.
Polecana jest szczególnie do wieprzowiny i dziczyzny.
Zastosowanie:
Kawałki mięsa, które chcemy poddać peklowaniu, nie powinny być mniejsze niż 3 kg.
Należy oddzielić mięso od kości.
Peklować możemy na trzy sposoby:
Na sucho, nacierając solą przygotowane mięso,
Na mokro, trzymając je w wodzie z dodatkiem soli,
Wstrzykując roztwór bezpośrednio do kawałka mięsa.
Peklowane mięso należy przechowywać w lodówce w temperaturze od 4 do 8°C i przewracane co 2 dni.
Przeznaczeniem soli peklowanej jest konserwacja mięs lub przygotowanie marynat, dlatego nie powinna być stosowana do bezpośredniego przyprawiania gotowych potraw.
Kraj pochodzenia:
Masa netto: 500 g
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.