ORZECHY MAKADAMIA POŁÓWKI 1kg
Składniki: Orzechy makadamia (orzechy macadamia) połówki i całe
Smak orzechów makadamia w niczym nie przypomina tradycyjnych orzechów laskowych czy włoskich. Jest oryginalny, subtelnie maślany, kremowy, bogaty po prostu wyjątkowy. Jedząc je ma się wrażenie, że chrupie się lekko słodkie delikatne masło.
Makadamia połówki to niewielkie, przecięte na pół okrągłe, delikatne i kremowe w smaku egzotyczne orzechy. Charakteryzują się wyjątkowymi wartościami odżywczymi. Są dobrym źródłem witaminy A, E i witamin z grupy B. Zawierają nasycone kwasy tłuszczowe mające wiele cennych właściwości leczniczych.
Orzeszki to doskonała zdrowa przekąska jak również za sprawą swojego delikatnego smaku często dodawane są do słodkich kremów i ciastek, z kolei olej z tych orzechów bywa dodatkiem do sałatek, owoców, warzyw i serów.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna 718 kcal / 3 006 kJ
- tłuszcz 76 g
w tym kwasy nasycone 12 g
- węglowodany 14 g
w tym cukry 4,6 g
- białko 8 g
- sól 0 g
Kraj pochodzenia: Wietnam
Masa netto: 1 kg
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
- wartość energetyczna 0 kcal - tłuszczw tym kwasy tłuszczowe nasycone - węgl
Co to znaczy niepasteryzowane?
Często pasteryzujemy swoje słoiki z domowymi konfiturami. Wiemy, że to sposób na wekowanie i ochronę zawartości przed bakteriami.
Pasteryzowanie jednak bardzo często wykorzystują na bardzo dużą skalę producenci orzechów. Stosują swoje wielkie piece nie tylko do zabicia bakterii, ale także drobnoustrojów, i wypalają wręcz też inne zanieczyszczenia zebrane razem z orzechami. Jeśli chodzi o np. migdały, -zmieniają one swoją zawartość witamin (które jak wiemy -ciepła się boją) ale bardziej szkodliwe dla nich i innych orzechów jest to, że pasteryzacja zamienia korzystne dla organizmu zawarte w nich oleje na mniej bogate w wartości a sporadycznie nawet na szkodliwe dla naszego zdrowia.
Z praktycznie każdego rodzaju orzechów, powstają niezwykle wartościowe zdrowotnie -oleje tłoczone na zimno.
Z orzechów pasteryzowanych, tłocząc najlepszymi dostępnymi metodami powstają tylko oleje kosmetyczne.
Pasteryzacja jest dobra w wielu dziedzinach naszego życia, np w sokach, czy przetworach bez cukrowych. Należy unikać tego typu zwrotu przy orzechach, ponieważ służy tylko szybkiemu i taniemu pozbyciu się wielu problemów ich producentom. Konsumenci orzechów pasteryzowanych zadowoleni ze smaku, często nie zdają sobie sprawy o ich zubożałych wartościach.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.