Jakie właściwości mają suszone śliwki?
Autor: Natural Expert
Data dodania: 16-02-2023
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
W poszukiwaniu superfoods, czyli produktów o szczególnie cennych dla organizmu właściwościach odżywczych, wiele osób zwraca uwagę na egzotyczne składniki, takie jak nasiona chia czy owoce goi.
Tymczasem polskie suszone śliwki z powodzeniem mogą z nimi konkurować. Przeczytaj i sprawdź, jakie korzyści może przynieść Ci ich regularne spożywanie.
Zalety suszonych śliwek
Proces suszenia pozytywnie wpływa zarówno na walory smakowe śliwek, jak i ich właściwości odżywcze. W tej formie mają o wiele więcej witaminy A i błonnika od świeżych owoców. Wyróżnia je również wysoka zawartość antyoksydantów oraz polifenoli, które mogą chronić przed chorobami nowotworowymi i osteoporozą. Ponadto stanowią cenne źródło potasu odgrywającego ważną rolę we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego. Warto sięgnąć po nie także ze względu na obecność beta-karotenu, który spowalnia procesy starzenia i poprawia nastrój oraz witaminy K odpowiedzialnej między innymi za poprawę krążenia i stanu kości.
Spożywanie suszonych śliwek wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Wspomaga procesy trawienia i ogranicza wchłanianie cholesterolu, co redukuje ryzyko rozwijania się chorób układu krwionośnego. Pomaga też w uporaniu się z problemem zaparć, również u najmłodszych dzieci, które chętnie zjadają słodkie owoce. Śliwki stanowią doskonałą alternatywę dla słodyczy, co z pewnością ucieszy wszystkich miłośników ciasteczek i cukierków. Pomagają bowiem utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, zmniejszając ochotę na podjadanie.
W jakiej ilości powinno się spożywać suszone śliwki?
W związku z tym, że te wartościowe bakalie poza licznymi zaletami mogą mieć również działanie przeczyszczające, nie powinno się jeść ich w nadmiarze. Przemawia za tym również ich stosunkowo wysoka kaloryczność tych produktów. Najlepiej ograniczyć się do spożycia kilku owoców bezpośrednio po posiłku. W ten sposób będzie można cieszyć się pełnią korzyści płynących z włączenia ich do swojej diety, bez narażania się na niezbyt przyjemne konsekwencje.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog