Jakie właściwości mają suszone owoce?
Autor: Natural Expert
Data dodania: 23-03-2023
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Spożywanie owoców o każdej porze roku jest bardzo dobrym pomysłem, gdyż są one niezwykle wartościowym źródłem wartości odżywczych oraz witamin. Nie wszyscy jednak posiadają przydomowe ogródki, a w sklepach, zwłaszcza zimą, ceny jabłek, gruszek czy też innych "darów natury" nie zawsze zachęcają do zakupów.
Czasami lepszym wyborem okazuje się sięgnięcie po ich alternatywę w postaci suszonych owoców np. śliwek. Posiadają one bowiem bardzo dużo właściwości prozdrowotnych, które mogą przyczynić się do utrzymania dobrej kondycji oraz sylwetki. Co jest więc w nich takiego niezwykłego?
Właściwości suszonych śliwek
Tak jak inne suszone owoce, śliwki są zwykle niedoceniane przez Polaków. Wielu ludzi częściej sięga po pozbawione wody jabłka, brzoskwinie czy też morele. Warto jednak wiedzieć, że opisywany produkt jest wartościowym źródłem błonnika pokarmowego. Jak powszechnie wiadomo, ma on wpływ na metabolizm i systematyzuje pracę jelit. Ponadto suszone śliwki zawierają wapń, magnez, potas oraz miedź, czyli makroelementy potrzebne każdemu człowiekowi do normalnego funkcjonowania. Warto również wspomnieć, że owoce te są również źródłem witamin - witaminy A, B2 oraz B6.
Suszone śliwki jako smaczna i zdrowa przekąska
Produkt ten jest doskonały, kiedy dopadnie Cię mały głód lub kiedy masz chęć na coś słodkiego. Może on bowiem stanowić wspaniałą alternatywę dla słodyczy oraz słonych przekąsek. Dla urozmaicenia wymieszaj opisywane owoce z orzechami, co pozwoli Ci urozmaicić codzienną dietę. Pamiętaj jednak, że są one dosyć kaloryczne i nie powinno spożywać się ich w nadmiernych ilościach.
W jaki sposób można jeszcze wykorzystać suszone śliwki?
Tak jak już wspomnieliśmy, bakalie można przede wszystkim kosztować jako formę samodzielnej przekąski. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by suszone śliwki wykorzystywać jako dodatek do ciast oraz deserów. Warto również zaznaczyć, że opisywane owoce doskonale sprawdzą się jako jeden ze składników dodawanych do potraw mięsnych. Kapitalnie komponują się np. z pieczoną kaczką.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog