Czarna sól kala namak, wyjątkowy smak twoich potraw
Autor: Natural Expert
Data dodania: 28-06-2023
Tak naprawdę znajdujący się w nazwie kolor nie ma zbyt dużego związku z prawdą, gdyż Kala Namak jest w zasadzie barwy szarej lub różu wpadającego w brąz. Powyższą nomenklaturę stosuje się więc w zasadzie dla jej wyróżnienia. Czarna sól ma jednak sporo do zaoferowania w aspekcie kulinarnym. Ma bowiem śladowe ilości minerałów, a także siarczanów sodu i żelaza, a także siarkowodoru. I właśnie obecność wspomnianych siarczanów jest kluczowa dla jej charakterystycznego smaku i zapachu. To one bowiem odpowiadają za aromat przypominający jajka.
Jeżeli chcesz zaskoczyć przybyłych gości jajecznym smakiem i zapachem, a jednocześnie pozostać przy wegańskich daniach, to Kala Namak sprawdzi się w Twojej kuchni znakomicie. Jednym ze sztandarowych przykładów potraw, które możesz przyrządzić, jest tofucznica. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej cebulę, pomidory czy też szczypior w celu jej urozmaicenia. Dla dodania aromatu użyj takie czarnej soli, zapewniającej wyjątkowy smak. Kala Namak sprawdzi się również doskonale w innych daniach takich jak wegańska sałatka warzywna czy też wegańskie jajka. Jednak to nie jej jedyne zastosowanie. Bardzo często jest bowiem wykorzystywana w orientalnych daniach o pikantnej naturze. Jeżeli więc jesteś zwolennikiem ostrych potraw kuchni azjatyckiej, czarna sól jako ich składnik jest dla Ciebie niemal obowiązkiem.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Dla większości Polaków sól kojarzy się wyłącznie z białym kolorem, gdyż taki jej rodzaj możemy spotkać w głównej mierze w rodzimych sklepach. Warto jednak zaznaczyć, że to tylko jeden z kilku typów tego produktu spożywczego.
Niezwykle interesującym artykułem, który z całą pewnością warto stosować w kuchni, jest Kala Namak. To czarna sól wydobywana m.in. w Bangladeszu, Pakistanie czy też Indiach. Ze względu na charakterystyczny smak i zapach przypominający jajka, używana jest do potraw wegańskich. Jeśli więc w Twojej codziennej diecie nie spożywasz wspomnianych produktów odzwierzęcych, lecz nadal lubisz czuć ich smak, to Kala Namak zdecydowanie jest dla Ciebie.
Czarna sól - krótka charakterystyka
Tak naprawdę znajdujący się w nazwie kolor nie ma zbyt dużego związku z prawdą, gdyż Kala Namak jest w zasadzie barwy szarej lub różu wpadającego w brąz. Powyższą nomenklaturę stosuje się więc w zasadzie dla jej wyróżnienia. Czarna sól ma jednak sporo do zaoferowania w aspekcie kulinarnym. Ma bowiem śladowe ilości minerałów, a także siarczanów sodu i żelaza, a także siarkowodoru. I właśnie obecność wspomnianych siarczanów jest kluczowa dla jej charakterystycznego smaku i zapachu. To one bowiem odpowiadają za aromat przypominający jajka.
Czarna sól w potrawach, czyli doskonałe urozmaicenie kulinarne
Jeżeli chcesz zaskoczyć przybyłych gości jajecznym smakiem i zapachem, a jednocześnie pozostać przy wegańskich daniach, to Kala Namak sprawdzi się w Twojej kuchni znakomicie. Jednym ze sztandarowych przykładów potraw, które możesz przyrządzić, jest tofucznica. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej cebulę, pomidory czy też szczypior w celu jej urozmaicenia. Dla dodania aromatu użyj takie czarnej soli, zapewniającej wyjątkowy smak. Kala Namak sprawdzi się również doskonale w innych daniach takich jak wegańska sałatka warzywna czy też wegańskie jajka. Jednak to nie jej jedyne zastosowanie. Bardzo często jest bowiem wykorzystywana w orientalnych daniach o pikantnej naturze. Jeżeli więc jesteś zwolennikiem ostrych potraw kuchni azjatyckiej, czarna sól jako ich składnik jest dla Ciebie niemal obowiązkiem.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog