Cukier trzcinowy a biały - który wybrać?
Cukier biały - o czym warto wiedzieć?
Taki produkt pochodzi z buraka cukrowego i jednym z istotnych etapów jego produkcji jest proces intensywnej rafinacji (czyszczenia), czyli oddzielania melasy. Ze względu na słodki, neutralny smak, jest bardzo uniwersalny i powszechnie wykorzystywany do wszelkich potraw oraz napojów.
Czym wyróżnia się cukier trzcinowy?
Cukier trzcinowy nierafinowany pozyskiwany jest z trzciny cukrowej i może przyjmować barwę od złotej po jasno brązową. W przeciwieństwie do białego nie jest on poddawanym tak silnemu procesowi oczyszczania, dlatego można w nim odnaleźć melasę, która odpowiada za jego ciemniejszą barwę. Smak tego produktu jest bardziej wyrazisty, dzięki karmelowej nucie.
Cukier trzcinowy a biały - który wybrać?
Jeżeli zastanawiasz się, czy wybrać cukier biały, czy trzcinowy, nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Podjęcie decyzji zależy m.in. od celu użycia produktu czy indywidualnych preferencji smakowych. Ten pierwszy jest bardzo uniwersalny, dlatego pasuje do wielu potraw i napojów. Drugi za to doskonale sprawdzi się dla miłośników finezyjnych i niebanalnych smaków. Będzie on świetnym dodatkiem do słodkich wypieków, drinków, a nawet do wytrawnych potraw.
Szeroki asortyment w sklepie Natural Expert
Cukier trzcinowy i biały, choć tworzone są w tym samym celu, różnią się między sobą. Jeżeli poszukujesz sprawdzonych składników wysokiej jakości do przygotowywania codziennych potraw, z pewnością znajdziesz je w szerokiej ofercie sklepu internetowego Natural Expert. To starannie wyselekcjonowane artykuły, które podkreślą wyjątkowy smak Twoich dań. Zapoznaj się z naszym asortymentem i wybierz najlepsze produkty dla siebie!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog