Jakie mąki można wykorzystać do pieczenia chleba w domu?
Mąka pszenna: typ 750, 850, 1400, 1850, 2000,
To właśnie z ziaren pszenicy uzyskuje się najpopularniejszy surowiec do wypieku domowego pieczywa. Mąka pszenna dzieli się na kilka typów. Do pieczenia chleba w domu najlepiej spisują się „ciężkie” typy, które zawierają więcej otrębów i innych części składowych ziarna. Typ 750 i 850 będzie najlepszym rozwiązaniem do pieczywa drożdżowego. Graham (1850), pszenna pełnoziarnista oraz razowa (2000) doskonale sprawdza się w połączeniu z zakwasem. Powstające z jego udziałem pieczywo ma zdecydowanie bardziej wyrazisty smak, jest cięższe i sycące.
Mąka żytnia: typ 700-1100, 2000, pełnoziarnista
W niej znajdziemy więcej błonnika i otrąb. Ciasto powstałe z mąki żytniej ma konsystencję plasteliny i jest trudne do formowania. Typ 700-1100 dobrze sprawdzi się do wypieku pieczywa w domu, natomiast mąka żytnia pełnoziarnista i razowa (typ 2000) może być wykorzystana także do przyrządzenia tradycyjnego zakwasu chlebowego. Powstałe z niej chleby mają wyraźny, lekko orzechowy posmak i ciemny kolor.
Mąka orkiszowa
Otrzymuje się ją z orkiszu, który jest odmianą pszenicy. W smaku jest mocniejsza, a wypieki z niej powstałe mają sprężysty miąższ i chrupiącą, twardą skórkę. Mąka orkiszowa typ 630 nadaje się zarówno do pieczywa drożdżowego, jak i na zakwasie, natomiast typ pełnoziarnisty i razowy (2000) wykorzystuje się przede wszystkim do pieczenia chleba na zakwasie. W domu można stosować ją również do sporządzenia zakwasu orkiszowego.
Inne mąki, które nadają się do wypieku chleba
Oprócz klasycznych, najczęściej stosowanych składników do pieczenia domowego pieczywa, można użyć także ciekawych zamienników. Każdy z nich nadaje wypiekom specyficznego smaku, faktury i zapachu. Mąki, które również można wykorzystać do wypieku chleba w domu to między innymi:
- orzechowa,
- mąka kukurydziana,
- ziemniaczana,
- mąka ryżowa,
- mąka jaglana,
- z cieciorki,
- mąka gryczana.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog