wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Blog » Jakie mąki można wykorzystać do pieczenia chleba w domu?

Jakie mąki można wykorzystać do pieczenia chleba w domu?

Autor: Natural Expert Data dodania: 27-07-2023
Świeży, chrupiący i rozkosznie pachnący bochenek to jedna z najsmaczniejszych rzeczy, jakie można zaserwować swojej rodzinie na śniadanie. Jeżeli zastanawiasz się, jakie mąki można wykorzystać do pieczenia chleba w domu, serdecznie zapraszamy do naszego artykułu!


Mąka pszenna: typ 750, 850, 1400, 1850, 2000,

To właśnie z ziaren pszenicy uzyskuje się najpopularniejszy surowiec do wypieku domowego pieczywa. Mąka pszenna dzieli się na kilka typów. Do pieczenia chleba w domu najlepiej spisują się „ciężkie” typy, które zawierają więcej otrębów i innych części składowych ziarna. Typ 750 i 850 będzie najlepszym rozwiązaniem do pieczywa drożdżowego. Graham (1850), pszenna pełnoziarnista oraz razowa (2000) doskonale sprawdza się w połączeniu z zakwasem. Powstające z jego udziałem pieczywo ma zdecydowanie bardziej wyrazisty smak, jest cięższe i sycące.

Mąka żytnia: typ 700-1100, 2000, pełnoziarnista

W niej znajdziemy więcej błonnika i otrąb. Ciasto powstałe z mąki żytniej ma konsystencję plasteliny i jest trudne do formowania. Typ 700-1100 dobrze sprawdzi się do wypieku pieczywa w domu, natomiast mąka żytnia pełnoziarnista i razowa (typ 2000) może być wykorzystana także do przyrządzenia tradycyjnego zakwasu chlebowego. Powstałe z niej chleby mają wyraźny, lekko orzechowy posmak i ciemny kolor.

Mąka orkiszowa

Otrzymuje się ją z orkiszu, który jest odmianą pszenicy. W smaku jest mocniejsza, a wypieki z niej powstałe mają sprężysty miąższ i chrupiącą, twardą skórkę. Mąka orkiszowa typ 630 nadaje się zarówno do pieczywa drożdżowego, jak i na zakwasie, natomiast typ pełnoziarnisty i razowy (2000) wykorzystuje się przede wszystkim do pieczenia chleba na zakwasie. W domu można stosować ją również do sporządzenia zakwasu orkiszowego.

Inne mąki, które nadają się do wypieku chleba

Oprócz klasycznych, najczęściej stosowanych składników do pieczenia domowego pieczywa, można użyć także ciekawych zamienników. Każdy z nich nadaje wypiekom specyficznego smaku, faktury i zapachu. Mąki, które również można wykorzystać do wypieku chleba w domu to między innymi:


- orzechowa,
- mąka kukurydziana,
- ziemniaczana,
- mąka ryżowa,
- mąka jaglana,
- z cieciorki,
- mąka gryczana.


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
USTAWIENIA PLIKÓW COOKIES
Są zawsze włączone, ponieważ umożliwiają podstawowe działanie strony. Są to między innymi pliki cookie pozwalające pamiętać użytkownika w ciągu jednej sesji lub, zależnie od wybranych opcji, z sesji na sesję. Ich zadaniem jest umożliwienie działania koszyka i procesu realizacji zamówienia, a także pomoc w rozwiązywaniu problemów z zabezpieczeniami i w przestrzeganiu przepisów.
Pliki cookie funkcjonalne pomagają nam poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Pliki analityczne cookie pomagają właścicielowi sklepu zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzi w interakcję ze sklepem, poprzez anonimowe zbieranie i raportowanie informacji. Ten rodzaj cookies pozwala nam mierzyć ilość wizyt i zbierać informacje o źródłach ruchu, dzięki czemu możemy poprawić działanie naszej strony.
Pliki cookie reklamowe służą do promowania niektórych usług, artykułów lub wydarzeń. W tym celu możemy wykorzystywać reklamy, które wyświetlają się w innych serwisach internetowych. Celem jest aby wiadomości reklamowe były bardziej trafne oraz dostosowane do Twoich preferencji. Cookies zapobiegają też ponownemu pojawianiu się tych samych reklam. Reklamy te służą wyłącznie do informowania o prowadzonych działaniach naszego sklepu internetowego.
ZATWIERDZAM
Cześć! Jestem tutaj, aby powitać Cię na stronie Natural Expert!
Chciałbym podzielić się z Tobą kilkoma słowami na temat korzystania z naszej witryny.
Korzystanie z tej strony oznacza dla mnie ważną rzecz - Twoją zgodę na wykorzystanie plików cookies. Chcę zapewnić Ci jak najlepsze doświadczenie przeglądania więc szczegóły znajdziesz i dostosujesz klikając USTAWIENIA.
Dzięki nim możemy dostosowywać treści i funkcje naszej strony do Twoich preferencji i potrzeb.
Jeśli jesteś ciekawy/a, jak dokładnie wygląda nasza Polityka Cookies, zapraszam Cię do zapoznania się z nią. Znajdziesz tam wszystkie niezbędne informacje na temat tego, w jaki sposób wykorzystujemy pliki cookies i jakie są Twoje prawa w związku z nimi.

Dziękuję Ci za zaufanie i korzystanie z tej strony. Niech zainspiruje Cię natura.
Kamil Chojnowski
USTAWIENIA
ZGADZAM SIĘ