Dostępność: Dostępny
Czas wysyłki: 24 godziny
Koszt wysyłki: od 14,99 zł
Stan magazynowy:
Kod EAN: 5902666913395
PAPRYKA GOCHUGARU 50g
Składniki: papryka chilli Gochugaru
Papryczka chilli, której nazwa wywodzi się z koreańskiego gochu-garu ma piękny, intensywnie czerwony kolor, ostry smak oraz charakterystyczną, lekko dymną nutę
Najbardziej znanym zastosowaniem papryki Gochugaru jest dodanie jej do kapusty kimchi.
Nasza suszona papryka GOCHUGARU GRYS to produkt w 100% naturalny, który został starannie suszony z najlepszych i najświeższych papryk. Proces suszenia papryki został wykonany w sposób tradycyjny bez użycia dużych temperatur, bez użycia sztucznych środków chemicznych czy konserwantów. Dzięki temu nasza suszona papryka zachowuje swoją naturalną jakość, aromat i smak.
Suszona papryka chili ma charakterystyczny wygląd, który z pewnością przyciągnie uwagę Twoich gości. Jej intensywny kolor czerwony i chrupiąca konsystencja sprawiają, że doskonale nadaje się jako dodatek do wielu potraw. Dodatkowo, pestki papryki chili w naszym produkcie dodają potrawom charakterystycznego smaku i aromatu.
Nasza suszona papryka chili może być używana do przyprawiania dań kuchni meksykańskiej, indyjskiej czy azjatyckiej. Można ją dodawać do zup, gulaszów, sosów, marynat, mięs, ryb i warzyw. Jej ostrość i aromat sprawią, że Twoje potrawy zyskają nowy, wyjątkowy smak.
SKŁADNIKI NA DUŻY POJEMNIK 3l KAPUSTY KIMICHI
Ok 1,5 – 1,7 kg kapusty pekińskiej + woda + 7 łyżek soli
PASTA KIMCHI – SKŁADNIKI:
1,5 szklanki wody
3 łyżki mąki ryżowej
1,5 łyżki cukru
od 3 do 12 łyżek papryki gochugaru -najlepiej zacząć od 3-4
czosnek: od 3 ząbków do całej główki
5-7 łyżek sosu sojowego jasnego
½ łyżeczki soli
świeży imbir – ok. 3-6 cm (starty)
DODATKI:
2 małe marchewki
1 średnia kalarepa
1 szklanka grubej dymki
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę kroimy na ćwiartki i następnie każdą z nich siekamy na kawałki – paski ok 1-2 cm grubości. Poszatkowaną kapustę władamy do garnka i zalewamy wodą (tak, aby cała kapusta została zakryta) z dodatkiem soli. Dociskamy np. drugim garnkiem i zostawiamy na godzinę.
Marchew i kalarepkę obieramy i kroimy w cienkie paski lub słupki. Dymkę siekamy na kawałki ok 1-2 cm długości.
Zagotowujemy wodę z 3 łyżkami mąki ryżowej i cukrem. Po ok. 2-3 minutach uzyskamy gęsty kleik ryżowy (mieszamy w czasie gotowania!), który odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy do niego paprykę gochugaru, posiekany lub przeciśnięty na prasce czosnek, sos sojowy, sól i starty imbir. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż do uzyskania gęstej czerwonej pasty.
Kapustę odcedzamy, płuczemy i bardzo dokładnie odsączamy z nadmiaru wody. Do kapusty dodajemy marchew, kalarepkę i dymkę (warzywa możemy dodać wcześniej do pasty i dopiero potem do kapusty).
ZAKŁADAMY RĘKAWICZKI (gochugaru brudzi i piecze!) i wcieramy pastę w warzywa. Kapuściani puryści nacierają każdy liść z osobna (naprawdę widziałam! ale też kapusta nie była tak drobno poszatkowana), my zaś po prostu wszystko niezwykle dokładnie wymieszamy.
Kapustę nakładamy do szklanych słoików lub pudełek, zamykamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej. Proces fermentacji potrwa od 2 do 7 dni. Z każdym kolejnym dniem kapusta będzie coraz bardziej kwaśna i intensywna w smaku i zapachu. Można próbować codziennie i kiedy stwierdzimy, że smak nam już pasuje – schować kimchi do lodówki.
Kraj pochodzenia: Chiny
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
email: info@naturalexpert.pl
Masa netto: 50 g
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.