Która kasza jest najlepsza dla zdrowia i dlaczego?
Autor: Natural Expert
Data dodania: 09-06-2023
Powszechnie uważa się ją za najzdrowszy z rodzajów kasz. Jest ona bowiem znakomitym źródłem węglowodanów, a także łatwo przyswajalnych białek. Zawiera lizynę oraz tryptofan, czyli aminokwasy, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Ponadto w ziarnach gryki znajduje się bardzo mała ilość tłuszczów, co powoduje, że jest znakomitym pokarmem dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów. Warto również wspomnieć, że opisywany rodzaj kaszy zawiera witaminy (B1, B2 oraz E), a także wiele pierwiastków potrzebnych do normalnego funkcjonowania człowieka.
Podobnie jak ziarna gryki, zawiera wiele wartościowych składników odżywczych - dużą ilość błonnika, niacynę, szereg witamin oraz minerałów. Jednak ze względu na obecność w składzie glutenu, nie jest ona zalecana do jedzenia przez osoby nietolerujące tej substancji.
Jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także witamin z grupy B (B1, B2 oraz B6). Ponadto duża ilość zawartego w niej błonnika przyspiesza metabolizm. Kasza jaglana jest często porównywana z jej gryczanym odpowiednikiem ze względu na wysoki poziom zawartych węglowodanów oraz składników mineralnych. Polecana jest dla osób aktywnych oraz będących na diecie odchudzającej.
Dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie do codziennej diety także kaszy manny. Zawiera ona większość wyżej wymienionych minerałów oraz witamin, a w dodatku jest lekkostrawna, co sprawia, że mogą ją spożywać osoby mające problemy gastryczne.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog
Kasza bardzo często znajduje zastosowanie jako dodatek do głównych dań, którym zastępujemy ziemniaki, makaron czy też ryż. Sprawdź która z nich jest najlepsza.
Produkt ten od pokoleń znajduje się w naszej codziennej diecie i wielu z nas nawet nie zastanawiało się nad jego właściwościami prozdrowotnymi. Kasza, bo o niej mowa, bardzo często znajduje zastosowanie jako dodatek do głównych dań, którym zastępujemy ziemniaki, makaron czy też ryż. Na ogół liczy się po prostu jej dobry smak, a nie to jakie składniki mineralne czy substancje zawiera. Na rynku możemy spotkać kilka rodzajów kasz, więc zasadne wydaje się zastanowienie, który z nich możemy uznać za najlepszy dla naszego organizmu. Spieszymy z odpowiedzią!
Najlepsza dla zdrowia, czyli kasza gryczana
Powszechnie uważa się ją za najzdrowszy z rodzajów kasz. Jest ona bowiem znakomitym źródłem węglowodanów, a także łatwo przyswajalnych białek. Zawiera lizynę oraz tryptofan, czyli aminokwasy, których ludzki organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Ponadto w ziarnach gryki znajduje się bardzo mała ilość tłuszczów, co powoduje, że jest znakomitym pokarmem dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów. Warto również wspomnieć, że opisywany rodzaj kaszy zawiera witaminy (B1, B2 oraz E), a także wiele pierwiastków potrzebnych do normalnego funkcjonowania człowieka.
Kasza jęczmienna
Podobnie jak ziarna gryki, zawiera wiele wartościowych składników odżywczych - dużą ilość błonnika, niacynę, szereg witamin oraz minerałów. Jednak ze względu na obecność w składzie glutenu, nie jest ona zalecana do jedzenia przez osoby nietolerujące tej substancji.
Kasza jaglana
Jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także witamin z grupy B (B1, B2 oraz B6). Ponadto duża ilość zawartego w niej błonnika przyspiesza metabolizm. Kasza jaglana jest często porównywana z jej gryczanym odpowiednikiem ze względu na wysoki poziom zawartych węglowodanów oraz składników mineralnych. Polecana jest dla osób aktywnych oraz będących na diecie odchudzającej.
Kasza manna
Dobrym rozwiązaniem jest wprowadzenie do codziennej diety także kaszy manny. Zawiera ona większość wyżej wymienionych minerałów oraz witamin, a w dodatku jest lekkostrawna, co sprawia, że mogą ją spożywać osoby mające problemy gastryczne.
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog