Jesienne potrawy z soczewicy czerwonej
W diecie wegańskiej ta roślina strączkowa często stanowi zamiennik mięsa. Odpowiednio przyrządzona i doprawiona może do złudzenia przypominać smakiem i konsystencją na przykład mieloną łopatkę wieprzową! Masz ochotę na aromatyczne, jesienne potrawy z soczewicy czerwonej? Oto kilka naszych pomysłów na wyjątkowo smaczny obiad!
Jak ugotować soczewicę czerwoną?
Aby strączki miały jak najwięcej smaku, warto gotować je bez przykrycia, na średniej mocy palnika. Niewielką ilość soli dodaj pod sam koniec. Przed gotowaniem koniecznie wypłucz strączki pod bieżącą wodą! Czas obróbki termicznej powinien być uwzględniony przez producenta na opakowaniu.
Jesienne dania z soczewicą: zupy
Gdy lato odchodzi, a przez okna wpadają pierwsze chłodniejsze powiewy wiatru, od razu nabieramy ochoty na aromatyczne i treściwe kremy! Soczewicę można traktować ją zarówno jako dodatek, jak i główny składnik zup. Wyśmienicie komponuje się z dynią, pomidorami i papryką. W wersji mięsnej warto dodać podsmażony boczek lub kiełbasę i pyszna, pożywna, jesienna potrawa gotowa!
Soczewica w roli dania głównego
Tę wyjątkową roślinę strączkową możesz wykorzystać także jako główne danie. Po ugotowaniu dodaj do niej aromatyczne przyprawy: majeranek, tymianek i oregano oraz warzywa takie jak marchewkę, cukinię, dynię czy zielony groszek i przygotuj pożywną potrawkę z soczewicy. To jesienne danie fenomenalnie smakuje z ryżem lub kaszą. Możesz także dodać kilka podsmażonych kurek lub boczniaków!
Wege burger z soczewicą
Jeżeli szukasz mniej kalorycznego zamiennika dla wołowego kotleta w ulubionej kanapce, rośliny strączkowe są doskonałym rozwiązaniem. Soczewicę czerwoną, po ugotowaniu i doprawieniu, uformuj w krążki i obtocz w bułce tartej. Po lekkim podsmażeniu możesz włożyć ją do burgera z ulubionymi składnikami lub położyć na talerzu obok opiekanych ziemniaczków czy ulubionej kaszy. Jeżeli masz ochotę na jeszcze bardziej jesienny klimat, dodaj do kotlecika buraka, curry i czerwoną cebulę!
To tylko kilka naszych propozycji na wyjątkowe potrawy z soczewicą. W istocie z tej rośliny można przyrządzić wiele pysznych i pożywnych dań, które z pewnością zachwycą wszystkich Twoich gości!
Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Blog