PAPAJA NATURALNA SUSZONA CIEMNA BEZ CUKRY 500g
Składniki: 100% Papaja.
Papaja to owoc o owalnym lub podobnym do gruszki kształcie. Dojrzałe mają skórkę w kolorze pomarańczowym lub ciemnożółtym. W ich wnętrzu znajduje się dużo szaro-czarnych, małych, kulistych i jadalnych nasion. Sam jadalny miąższ jest bardzo słodki i soczysty i ma zazwyczaj barwę czerwono-pomarańczową lub żółtą.
Z takich właśnie owoców powstaje oferowana przez nas suszona papaja, która jest naturalna. Długie suszone paski bez dodatku cukry i jakichkolwiek konserwantów to prawdziwa uczta dla podniebienia. Można jeść je samodzielnie lub dodać do wielu dań wzbogacając ich smak oraz aromat.
Kraj pochodzenia: Afryka
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
email: info@naturalexpert.pl
Masa netto: 500g
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna 1100 kJ / 262 kcal
- tłuszcz 0.02 g
w tym kwasy nasycone 0 g
- węglowodany 62.9 g
w tym cukry 55.1 g
- białko 2.6 g
- sól 0.2 g
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
- wartość energetyczna 0 kcal - tłuszczw tym kwasy tłuszczowe nasycone - węgl
Co to znaczy niepasteryzowane?
Często pasteryzujemy swoje słoiki z domowymi konfiturami. Wiemy, że to sposób na wekowanie i ochronę zawartości przed bakteriami.
Pasteryzowanie jednak bardzo często wykorzystują na bardzo dużą skalę producenci orzechów. Stosują swoje wielkie piece nie tylko do zabicia bakterii, ale także drobnoustrojów, i wypalają wręcz też inne zanieczyszczenia zebrane razem z orzechami. Jeśli chodzi o np. migdały, -zmieniają one swoją zawartość witamin (które jak wiemy -ciepła się boją) ale bardziej szkodliwe dla nich i innych orzechów jest to, że pasteryzacja zamienia korzystne dla organizmu zawarte w nich oleje na mniej bogate w wartości a sporadycznie nawet na szkodliwe dla naszego zdrowia.
Z praktycznie każdego rodzaju orzechów, powstają niezwykle wartościowe zdrowotnie -oleje tłoczone na zimno.
Z orzechów pasteryzowanych, tłocząc najlepszymi dostępnymi metodami powstają tylko oleje kosmetyczne.
Pasteryzacja jest dobra w wielu dziedzinach naszego życia, np w sokach, czy przetworach bez cukrowych. Należy unikać tego typu zwrotu przy orzechach, ponieważ służy tylko szybkiemu i taniemu pozbyciu się wielu problemów ich producentom. Konsumenci orzechów pasteryzowanych zadowoleni ze smaku, często nie zdają sobie sprawy o ich zubożałych wartościach.
Autor recenzji: Wiesław
Ocena produktu:
Data napisania recenzji: 12-02-2022
Autor recenzji: Aleksandra
Ocena produktu:
Data napisania recenzji: 09-11-2021
Rzadko spotykany towar bez cukru i konserwantów
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.