ORZECHY PEKAN DROBNE ŁUSKANE POŁÓWKI 5kg
Składniki: orzechy pekan łuskane drobne połówki
Orzechy pekan to prawdziwa bomba witaminowa, a do tego super smaczna. Swoim wyglądem przypominają orzechy włoskie. Są jednak mniej pofałdowane, bardziej podłużne i płaskie, i kryją w sobie więcej cennych wartości odżywczy. Ich smak jest z początku lekko słodki, maślany następnie przechodzi w delikatną nutkę goryczki.
To cenne źródło pierwiastków, takich jak żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fosfor. Już niewielka porcja tych orzechów dostarcza znacznej ilości tych składników.
Orzechy pekan są wyśmienite jako samodzielna przekąska albo dodatek do jogurtu, musli, a także nadadzą chrupkości, stanowiąc składnik sałatki. Z powodzeniem warto dodawać je do ciast i innych zdrowych wypieków, w których będą w stanie zaprezentować w pełni swój wyjątkowy maślany smak.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna 3032 kJ / 722 kcal
- tłuszcz 72 g
w tym kwasy nasycone 6.2 g
- węglowodany 5 g
w tym cukry 4 g
- białko 9.2 g
- sól 0 g
Kraj pochodzenia: USA
Masa netto: 5 kg
Producent:
NATURAL EXPERT
PPH Kamil Chojnowski
info@naturalexpert.pl
Produkt może zawierać alergeny:
sezam, orzechy, gluten, seler, gorczyca
Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.
- wartość energetyczna 0 kcal - tłuszczw tym kwasy tłuszczowe nasycone - węgl
Co to znaczy niepasteryzowane?
Często pasteryzujemy swoje słoiki z domowymi konfiturami. Wiemy, że to sposób na wekowanie i ochronę zawartości przed bakteriami.
Pasteryzowanie jednak bardzo często wykorzystują na bardzo dużą skalę producenci orzechów. Stosują swoje wielkie piece nie tylko do zabicia bakterii, ale także drobnoustrojów, i wypalają wręcz też inne zanieczyszczenia zebrane razem z orzechami. Jeśli chodzi o np. migdały, -zmieniają one swoją zawartość witamin (które jak wiemy -ciepła się boją) ale bardziej szkodliwe dla nich i innych orzechów jest to, że pasteryzacja zamienia korzystne dla organizmu zawarte w nich oleje na mniej bogate w wartości a sporadycznie nawet na szkodliwe dla naszego zdrowia.
Z praktycznie każdego rodzaju orzechów, powstają niezwykle wartościowe zdrowotnie -oleje tłoczone na zimno.
Z orzechów pasteryzowanych, tłocząc najlepszymi dostępnymi metodami powstają tylko oleje kosmetyczne.
Pasteryzacja jest dobra w wielu dziedzinach naszego życia, np w sokach, czy przetworach bez cukrowych. Należy unikać tego typu zwrotu przy orzechach, ponieważ służy tylko szybkiemu i taniemu pozbyciu się wielu problemów ich producentom. Konsumenci orzechów pasteryzowanych zadowoleni ze smaku, często nie zdają sobie sprawy o ich zubożałych wartościach.
Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.
Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.