wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » BAKALIE (suszone owoce i orzechy)2 » ARONIA NATURALNA SUSZONA BEZ CUKRU 150g
ARONIA NATURALNA SUSZONA BEZ CUKRU 150gARONIA NATURALNA SUSZONA BEZ CUKRU 150gARONIA NATURALNA SUSZONA BEZ CUKRU 150g
ARONIA NATURALNA SUSZONA BEZ CUKRU 150gARONIA NATURALNA SUSZONA BEZ CUKRU 150gARONIA NATURALNA SUSZONA BEZ CUKRU 150g

ARONIA NATURALNA SUSZONA BEZ CUKRU 150g

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 12,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier - 13,00 zł
InPost Paczkomaty24 - 12,00 zł
Kurier zagraniczny - 118,00 zł
Odbiór osobisty Białystok - 0,00 zł

Kod EAN: 5902666906007

Cena: 5,10 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Wartość odżywcza w 100g produktu:
  • Często zadawane pytania
  • Recenzje produktu (0)
Skład: Suszony owoc aronii 100%

Zastosowanie suszonej aronii:

Wywar na odporność i przeziębienia:

20 g suszonych owoców aronii zalać szklanką wrzącej wody i gotować na bardzo małym ogniu przez 20 minut. Przecedzić. Wywar wypić w ciągu dnia w 2-3 równych dawkach (przechowywać w ciemnym miejscu). Wywar z aronii ma działanie wzmacniające odporność i energetyzujące.

    

Aronia swoje główne pochodzenie ukazuje na kontynencie północnoamerykańskim. Nie ma tam upraw, a sama roślina występuje w dzikim stanie. Największe plantacje możemy odnaleźć w Polsce. Roślina osiąga wysokość do 2,5m w postaci krzewu obrastającego skupiskami drobnych, białych kwiatów. Liście rośliny nie są duże, a ich barwa jest ciemnozielona. Jesienią natomiast zmienia się na pomarańczową, niekiedy czerwoną. Krzew jest wyjątkowy, wytrzymuje niskie temperatury, często nawet do -35 stopni, dlatego nie wymaga konkretnego podłoża i jest łatwa w uprawie. Owocem rośliny są niewielkie jagody osiągające do 10mm średnicy. Dojrzałe owoce mają ciemną barwę, prawie czarną, oraz delikatny charakterystyczny dla tego owocu nalot. Jest wyjątkowym owocem ze względu na swój ciepki, niespotykany smak oraz wartości lecznicze znane i stosowane od setek lat.

        Aronia zawiera naturalne witaminy, a co istotne naturalne barwniki, które działają jako antyoksydanty dla ludzkiego organizmu. W swoim składzie ma dużą zawartość witamin takich jak witamina C, B, E, P czy naturalny beta-karoten. Główne minerały wchodzące w skład owoców to wapń, miedź, żelazo, jod. Są zalecane przez diabetyków, ze względu na stosunkowo niską zawartość naturalnego cukru. Wynosi ona od 5% do 10% masy owoca.

    W kwestii kulinarnej owoce aronii można spotkać w postaci soku, suszonych owoców czy konfitur.
Dla osób czerpiących przyjemność z poznawania ciekawych smaków polecane jest dodawanie owoców do herbat, ciast i innych deserów. Często też możemy spotkać nalewki ze świeżych, jak i suszonych owoców aronii.

    Owoc aronii możemy również odnaleźć w kosmetyce. Głównie są zawarte w kremach nawilżających, balsamach do ciała czy pomadkach ochronnych. Owoce aronii są idealne w pielęgnacji cery naczynkowej, przesuszonej czy narażonej na różnego rodzaju podrażnienia. 

POCHODZENIE: POLSKA

PRODUCENT : NATURAL EXPERT

MASA NETTO : 150 g

- wartość energetyczna 156kcal
- białko 2,89g
- tłuszcz 0,98g
- węglowodany 33,88g (w tym cukry 14,22g)
- błonnik 17g
Co to znaczy niepasteryzowane?
Często pasteryzujemy swoje słoiki z domowymi konfiturami. Wiemy, że to sposób na wekowanie i ochronę zawartości przed bakteriami.
Pasteryzowanie jednak bardzo często wykorzystują na bardzo dużą skalę producenci orzechów. Stosują swoje wielkie piece nie tylko do zabicia bakterii, ale także drobnoustrojów, i wypalają wręcz też inne zanieczyszczenia zebrane razem z orzechami. Jeśli chodzi o np. migdały, -zmieniają one swoją zawartość witamin (które jak wiemy -ciepła się boją) ale bardziej szkodliwe dla nich i innych orzechów jest to, że pasteryzacja zamienia korzystne dla organizmu zawarte w nich oleje na mniej bogate w wartości a sporadycznie nawet na szkodliwe dla naszego zdrowia. 
Z praktycznie każdego rodzaju orzechów, powstają niezwykle wartościowe zdrowotnie -oleje tłoczone na zimno. 
Z orzechów pasteryzowanych, tłocząc najlepszymi dostępnymi metodami powstają tylko oleje kosmetyczne. 
Pasteryzacja jest dobra w wielu dziedzinach naszego życia, np w sokach, czy przetworach bez cukrowych. Należy unikać tego typu zwrotu przy orzechach, ponieważ służy tylko szybkiemu i taniemu pozbyciu się wielu problemów ich producentom. Konsumenci orzechów pasteryzowanych zadowoleni ze smaku, często nie zdają sobie sprawy o ich zubożałych wartościach.

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.