wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna1 » BAKALIE (suszone owoce i orzechy)2 » DAKTYLE MEDJOUL JUMBO 400g
DAKTYLE MEDJOUL JUMBO 400gDAKTYLE MEDJOUL JUMBO 400g
DAKTYLE MEDJOUL JUMBO 400gDAKTYLE MEDJOUL JUMBO 400g

DAKTYLE MEDJOUL JUMBO 400g

DAKTYLE MEDJOUL JUMBO 400g
Średnia ocena (5/5):
Średnia ocena 5/5
(głosów 1)

Dostępność: Dostępny

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 12,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier - 13,00 zł
InPost Paczkomaty24 - 12,00 zł
Kurier zagraniczny - 118,00 zł
Odbiór osobisty Białystok - 0,00 zł

Kod EAN: 5902666904751

Cena: 17,68 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Często zadawane pytania
  • Recenzje produktu (1)

Daktyle MEDJOUL nazywane Izraelskimi królami daktyli.

Świeże daktyle bez cukru, bez konserwantów, bez chemii duże, miękkie, mięsiste z pestką.

 

Odmiana tych daktyli imponuje swoją wielkością i przepysznym smakiem. Jeden owoc waży nawet 20 gram. Jest duży, mięsisty, miękki, słodki, po prostu przepyszny.
Jedząc daktyle zapobiegamy przed odkładaniem się złogów cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, poprawiają one profil lipidowy (cholesterolu), czyli zapobiegają powstawaniu miażdżycy. Znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, choroby wieńcowej, zawału serca czy udaru mózgu.
Dzięki zawartości naturalnych salicylanów posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe
Daktyle medjoul zawierają 696 mg potasu/100 g. Tak wysoka zawartość potasu pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.
Daktyle są skarbnicą błonnika, bo 8,7g/100g., dzięki czemu przyspieszają perystaltykę jelit, co jest wskazane przy zaparciach
Powinny je zjadać osoby cierpiące na nadkwasotę, gdyż wykazują właściwości alkalizujące, czyli zobojętniające kwasy. Po ich zjedzeniu ph soku żołądkowego będzie bardziej zasadowe, co w konsekwencji zmniejszy dolegliwości związane z nadkwaśnością.
Suszone daktyle wskazane są w diecie osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. Są źródłem tryptofanu – aminokwasu, który bierze udział w metabolizmie serotoniny, jej zmniejszona ilość wpływa na nasilenie objawów w zespole jelita drażliwego.
Są znakomitym źródłem energii ze względu na bogactwo cukrów prostych. Dzięki temu chętnie po nie jak i inne bakalie niesiarkowane sięgają osoby uprawiające sport. Uzupełniają glikogen w mięśniach i potas, który jest tam tak niezmiernie potrzebny.
Osoby cierpiące na bezsenność, czy wyczerpane psychicznie również znajdą w nich ukojenie. Daktyle posiadają taurynę- bardzo dobry środek pozwalający bezpiecznie usnąć, mający działanie antydepresyjne. Są źródłem również witamin z grupy B, które przecież są odpowiedzialne za układ nerwowy.

alt

Zastosowanie:

Najlepiej jeść je bezpośrednio z opakowania, jako słodką przekąskę.

Często kupowane są do wykwintnych cukierni gdzie po zamienieniu pestki na orzech włoski, nerkowy, pecan lub migdał blanszowany sprzedawane są na sztuki jako gotowa przekąska. 

Ponad to są świetnym dodatkiem do ciast, serników, ciasteczek, sałatek, musli, a nawet likierów.
 

Producent:

NATURAL EXPERT

100% naturalne produkty

masa netto:

400 g

Pochodzenie:

Izrael

Co to znaczy niepasteryzowane?
Często pasteryzujemy swoje słoiki z domowymi konfiturami. Wiemy, że to sposób na wekowanie i ochronę zawartości przed bakteriami.
Pasteryzowanie jednak bardzo często wykorzystują na bardzo dużą skalę producenci orzechów. Stosują swoje wielkie piece nie tylko do zabicia bakterii, ale także drobnoustrojów, i wypalają wręcz też inne zanieczyszczenia zebrane razem z orzechami. Jeśli chodzi o np. migdały, -zmieniają one swoją zawartość witamin (które jak wiemy -ciepła się boją) ale bardziej szkodliwe dla nich i innych orzechów jest to, że pasteryzacja zamienia korzystne dla organizmu zawarte w nich oleje na mniej bogate w wartości a sporadycznie nawet na szkodliwe dla naszego zdrowia. 
Z praktycznie każdego rodzaju orzechów, powstają niezwykle wartościowe zdrowotnie -oleje tłoczone na zimno. 
Z orzechów pasteryzowanych, tłocząc najlepszymi dostępnymi metodami powstają tylko oleje kosmetyczne. 
Pasteryzacja jest dobra w wielu dziedzinach naszego życia, np w sokach, czy przetworach bez cukrowych. Należy unikać tego typu zwrotu przy orzechach, ponieważ służy tylko szybkiemu i taniemu pozbyciu się wielu problemów ich producentom. Konsumenci orzechów pasteryzowanych zadowoleni ze smaku, często nie zdają sobie sprawy o ich zubożałych wartościach.
Autor recenzji: dionizy Ocena produktu: Ocena produktu 5/5 Data napisania recenzji: 13-12-2018
pycha

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.